Ahşap Cephe Uygulama

Modern mimariye değer katacak, ahşabın dayanıklılık, sağlamlık ve uzun ömür ile harmanladığı esnekliğini, estetiğe dönüştüren, doğanın renklerini, mekanların bütününe en güzel şekilde senkronize eden, güvenliği ve kaliteyi teknolojinin son imkanları ile bütünleştiren butik projeler üretmektir. Zamanın şartlarına ve bireylerin taleplerine paralel olarak ürünlerimizi sürekli geliştirerek yeni alternatifler sunmaktır.

Ahşap Kaplama

Dış Cephe Kaplama malzemelerinden geçen sayımızda sıva ve boyalardan bahsetmiştik. Bu sayımızda uzun yıllardır geleneksel yapı malzemelerinden biri olması sebebiyle ahşabın cephe kaplamasındaki kullanımı üzerinedir.

Endüstri Devrimi’nin öncesindeki dönemlerde masif olarak kullanılan malzeme Endüstri Devrimi’nin ardından gelişen teknolojiler sonucu ahşap kompozit olarak da kullanılmaya başlanmıştır ve son yıllarda ağırlıklı olarak ahşap kompozitler bu alanda kullanılmaktadır.

Ahşabın yaşayan malzeme olması, doğrudan atmosferden gelenler ile etkilenmesi demektir. Günümüz teknolojileri ahşaba kattığı üstün özellikler nedeniyle kullanımı giderek yaygınlaşmıştır.

Ultraviyole ışınları ve nem, boyanın ve ahşabın ömrünü kısaltan iki büyük düşmandır.  Nefes aldırtan ve su geçirmez mikro gözenekli vernikler ahşabın cephede kullanımını artırmaktadır. Bu tür vernikler özel katkı maddeleri sayesinde ahşap içindeki nemi dışarı verir, su tutmasına engel olur, yıllarca solmadan, pullanıp dökülmeden, çatlamadan, yüzey küfü ve lekelenmelere karşı korur. Aynı zamanda diğer kaplama malzemelerine göre hafifliği binaya iletilecek yüklerinde etkisini azaltmaktadır. Yüklerin etkisi sebebiyle ve doğası gereği depreme dayanıklılığı bulunmaktadır.

Sıcak bir malzeme olduğu kadar ilave edilecek özel ısı yalıtım malzemeleri ile uyumlu çalışır. Doğal ve havalanabilen bir malzeme olması montajında havalanma özelliğinin korunması olabilecek yoğuşmaları da ortadan kaldırmaktadır.

İmalat ve uygulama taşınma süreçleri malzemenin kolay işlenmesi hafif olması enerji tüketimini azaltmaktadır. Doğal malzemem olması diğer malzemeler içinde uyumu kolaylaştırmaktadır. Ancak birleşiminde nem oranı yüksek malzemelerle etkileşimli detaylarla uygulandığında çatlamalara sebebiyet verebilir.

Özelliği gereği iyi bir ses yalıtım malzemesidir aynı zamanda. Ses yalıtımı istenen mekânlarda kullanıldığı gibi cephede özellikle ses yalıtımı istenen bölgelerde sesin cephede yutulmasını iç mekâna geçişinde engelleyici özelliği kullanılmaktadır. Projelerde parça parça bu tür ürünlerin mimari tasarımla eşleştirilerek dekoratif olarak kullanıldığını görebilirsiniz.

Cephede kullanılan ahşap kaplamaları masif ve kompozit olarak iki grupta inceleyebiliriz.

Masif Ahşap Kaplama

Ahşabın biçilmesi ile elde edilen belirli kalınlık ve boyutlara sahip malzemelerdir. Masif malzeme nem etkisiyle genişleme ve daralma yapacağından kontrol edilebilir ebatlarda üretilmektedir. Bu malzemelerin uygulanabilmesi için duvara önce kaplama yönüne dik olacak şekilde bir ızgara oluşturulur. Ahşap malzemenin en büyük sorunlarından birinin su ve su buharından etkilenmesi olmasından dolayı malzeme su geçirmeyecek şekilde profillerden destek alınır. Sorunun diğer bir çözümünde ise ısıl işlem uygulanmasıdır. Bu sebeple Termal modifiye edilmiş kereste de denmektedir. Ahşabın 185°C ve 212°C arasında ısıl işlem uygulanarak; su buharıyla hiçbir kimyasal kullanılmadan ısıl işleme tabi tutulması ve kimyasal destekler ile mikroorganizmalar yok edilmesi ömrünü uzatmaktadır.

Sadece ısıl işlem değil, ağacın türünün de kullanım ömrüne ve yerine etkileri bulunmaktadır. Dış cephe kaplamalarının geometrik kararlılıkları ile ilgili yapılan bir araştırmada, sarıçamın ladine göre daha kolay ıslanıp daha geç kuruduğu belirlenmiştir. Bu sonuç ağaç türlerinin iç yapılarının fiziksel davranışlarındaki etkisini ortaya koymaktadır. Uygulamalarda oluşabilecek yoğuşma etkilerini engellemek için kaplamanın uygulanacağı duvarın iç yüzeyine bir buhar kesici eklenmesini de önermekteyiz. Ayrıca mukavemet gerekmeyen ama boyutsal kararlılığın ve su iticiliğin önemli olduğu yerlerde Çam ağacının performansının daha iyi olduğu gözlenmiştir.

 

Call Now ButtonTıkla Ara
× Whatsapp